برای اولین بار در تاریخ برای تمام بیماران سرطانی که با یک داروی آزمایشی تحت درمان قرار گرفتند بهبودی کامل حاصل شد.
داروی آزمایشی دوستارلیماب ( dostarlimab) است که یک مهارکننده ی گیرندهی تنظیم مرگ سلولی (programmed death-1) است.
گروه هدف متشکل از ۱۲بیمار مبتلا به سرطان راست روده(rectum) بود. آنها در یک دوره شش ماهه به صورت هر سه هفته یکبار داروی دوستارلیماب را دریافت کردند.
این پژوهش در مجله ی پزشکی نیوانگلند چاپ شد (New England Journal of Medicine (NEJM)). پژوهشگران اعلام کردند تجویز آنتی بادی منوکلونال ضد pd 1 با ایجاد نقص در ترمیم جفت باز ناهمجور در مراحل ۲ یا ۳ ادنوکارسینوم رکتال پاسخ کامل به درمان را داشتند. بیماران پس از درمان، به روش های مختلف بررسی شدند. در MRI ,f18 pet scan ارزیابی های آندوسکوپی، معاینات مقعدی دیجیتال و بیوپسی این بیماران هیچ گونه علامتی از تومور مشاهده نشد.
در این مطالعه مقرر شده بود بیماران بعد از شروع درمان با داروی آزمایشی ، درمانهای استاندارد سرطان شامل کمورادیوتراپی و جراحی را هم دریافت کنند اما آنها پس از درمان با دوستارلیماب کاملا بهبود یافته و به جراحی و کمورادیوتراپی نیاز پیدا نکردند.
بیماران درمان شده با دوستار لیماب به مدت ۶تا ۲۵ماه پیگیری شدند، در این مدت علاوه بر اینکه هیچ کدام دچار عود یا پیشرفت بیماری نشدند ، همچنین هیچ گونه عارضه ی گرید ۳ و بالاتر هم در آنها گزارش نشد.
در شکل فوق مکانیسم عمل دارو نمایش داده شده ؛لیگاند pd1 بر روی سلول سرطانی قرار دارد و با اتصال به رسپتورهای pd1 بر روی سلول های لنفوسیت T، باعث تسریع مرگ سلولی سلول های لنفوسیت T میشود . آنتی بادی با اتصال به رسپتور pd1 بر روی لنفوسیتها ، مانع از اتصال آنها به سلولهای تومور و در نتیجه حفظ سلول ایمنی و ادامه ی عملکرد صحیح آن شده. در واقع آنتی بادی منوکلونال مانند سپری از پاشنه ی اشیل سلول های لنفوسیت T حفاظت میکنند.
اینگونه درمان سرطان توسط خود بدن انجام می گیرد. که بنظر میرسد عوارض آن در مقایسه با شیمی_رادیودرمانی , و جراحی بسیار کمتر است . این کارآزمایی افق های جدیدی را در برای پزشکان و دانشمندان گشود.
آیا روزی جراحی از درمان سرطان کنار گذاشته خواهد شد؟ چنین نتیجه گیری به این سرعت عجولانه به نظر میرسد اما علم همواره نظاره گران را شگفت زده خواهد